péntek, május 29, 2009

TA (tatatatam!)

Régóta érik bennem a bejegyzés, hogy megörökítsem, hogy kommunikál a mi pici lányunk. Villőboró nem hazudtolja meg bátyját, és nem tiszta, egyszerűen kivehető szavakat kezdett el mondani. (bár van olyan is, egyre több: apa, anya (ezt persze minek használni), Bene-szerűség, labda, csúszda, baba, "csukjukbe"-nagyon homályosan, csüccs, lámpa, kaka, autó, Mama és még sok hasonló) és rengeteg szót utánoz, talán később használja is, csak nem ismerjük fel. De hát Benedek után mit nekem egy újabb gyereknyelv megtanulása. Mégiscsak a finn után hobbinyelvész lennék... :)

Benéhez hasonlóan ugyanis Villő is rengeteget nyilatkoztat ki. Megáll, és hosszú halandzsa áradatot zúdít ránk, majd majdhogynem ugyanazt megismétli. Természetesen teljesen más hangokat ad ki, sokkal több k, g, brr hanggal kommunikál, és más magánhangzók is sorakoznak, mint Benénél, ő inkább az e és a t hangokat részesítette előnyben. Azt azonban nagyon remélem, hogy nem követi bátyját, és nem 3 éves lesz, mire egyedülálló szavakon túl mást is megértünk Villőboró megnyilatkozásaiból. Persze, a 2 gyerek nem ugyanaz, és remélhetőleg közel 2 éves erős halláscsökkenés sem fog közre játszani, de azért nem mondom, hogy soha semmilyen formában nem jelenik meg bennem egy icipici aggodalom.

Azért az aggodalmak ellen sok minden hatás ér Villőtől. Ugyan babája van, de más babázós dolga egy babakocsin kívül még nincsen. Amikor a héten Orsolyáéknál voltunk, rátalált Fanni babájára és a baba cumisüvegére, és azt azonnal a baba szájához tette, és megetette a babát! Bene legós autóival is játszik, leginkább a figurákat ülteti beléjük, vagy a legó állatokat szedegeti össze. de próbálgat építeni is. Firkálgat, pakolgat, és pötyizik. Emlékszem, Bene, jellemének megfelelően szépen, sorba, és nagyon hamar színek szerint pötyizett. Villő összevissza. Ad hoc. Ő ilyen! Mászik mindenhova, és elles mindent. És gesztusokkal, hanggal, mozdulatokkal nagyon sok mindent megértet magából!

Azon már meg sem lepődtem, hogy nincs másfél éves, és ha fagyizni megyünk, nem lehet lekenyerezni holmi tölcsérekkel, neki kell a fagyi is bele... És hamarabb megeszi, mint a bátyja! :) Ugye nem kell mondanom, hogy Villő az a lány, aki már most nem hajlandó cumisüvegből inni, és önállóan óhajt kanállal enni.

És miért a TA a címben? Mert TA nagyon sok minden. TÁ a virág, fa, de TA-t mond, ha valamit nagyon meg akar mondani. TA az a fontos dolog!

Nincsenek megjegyzések: