szerda, március 03, 2010

Tej-kenyér

Az előző bejegyzésem egy kis mellékmondatában említettem, hogy eddig mindig volt itthon tej-kenyér. Most is van, ezzel nincsen gond. De most már arra is figyelnünk kell, hogy ne csak tej-kenyér, de Benének tejmentes ételek is legyenek itthon bőven. Tegnap délután nyert megállapítást a bőrteszten, hogy Bene érzékeny (állítólag enyhén) a tejre. Teljes tejmentes diétát kell tartani, és ezt lehetőleg minél előbb elkezdeni. Persze, napokba, akár hetekbe tlehet az átállás, de minél hamarabb meg kell tenni, ez nem kérdés. Talán ez áll az állandó fülprobléma hátterében, ha nem, akkor is törődni kell vele. És remény szerint kinövi, 1-2 év szigorú diéta után.

Mindez azért nem csak azt jelenti, hogy mostantól olyan kedvencektől kell megfosztani, mint a kakaó, a túró rudi és a túrós tészta, hanem azt is, hogy nem mindegy, milyen pékárut veszünk (kb. csak a vizes zsemle jó), milyen felvágottat, kekszet, és a csokit ugye el is felejthetjük! Örülök neki, hogy a XXI. században élünk, mert azért annyi minden megkönnyíti a beszerzést, és nem nekem kell majd mindent házilag elkészíteni. De azért az is felmerült Győzőben tegnap, hogy 200 évvel korábban meg talán ki sem alakul Benében ilyen probléma. (vagy csak nem tudunk róla)

Akármi is van, lesz, a fülproblémákat is majd kinövi, egyszer, de addig is, még vár ránk egy gyomortükrözés (gyerekeknél szigorúan altatásban), hogy megállapítsák, van-e refluxa (ha van, ez is diétát és gyógyszerszedést kíván), és még vérteszt glutén-érzékenységre. Tehát, még kiderülhetnek dolgok, de nagyon remélem, hogy "csak" ennyi marad.

Bene már nagyfiú, és nagyon fegyelmezett. Bízom benne, hogy sikerül őt átzökkenteni az új étrendre, és szívesen fogja venni az új ételeket, és talál magának ezekben is kedvenceket. Nehéz lesz majd egy csomó dologra nemet mondani, amik eddig kedvencei voltak. És egyelőre kérdéses számomra, hogy mi van azokkal a termékekkel, amik "olyan üzemben készültek, amelyek tej..." mert elvileg összetevő szinten nincs bennük tej, és mégis? Vajon mennyire kell majd ezekkel szemben szigorúnak lenni? Vajon megehet-e majd nyáron 1-1 palacsintát, lángost a strandon???

Nincsenek megjegyzések: