csütörtök, október 13, 2011

Londoni napló 1. rész

Október 10-én délután indultam el Londonba Sacát meglátogatni. Bár 1 napnyi hivatalos része is van az utamnak, a többi ajándék, főként a családomtól, hogy elengedett ide, és ennyi időre. Már régóta vágytam rá, hogy meglátogathassam Sacát, mert hiányzik, és mert érdekel is, hol él. 

1. nap Sacának szabadnapja volt, így az egész napot együtt tölthettük. Tanakodtunk, hova menjünk, Windsor is szóba jött, de végül Greenwich mellett döntöttünk, és azt hiszem, nem bántuk meg.

Ezen a képen egy kis metró-kereszteződés látható. Ez a metró egyébként automata, nincs mindig vezetője.
Greenwich-nél kiszállva ez a kisvárosi kép tárult elénk. 

Egy apró piacra is bukkantunk. Főleg kézműves termékek, ajándéktárgyak voltak itt. 

Meg eredeti Fish and chips. Később visszajöttünk ide enni. Nagyon finom és nagyon tömény kaja ez. Köszönöm, egyszer elég volt. Még este is fogtuk a hasunkat, hogy tele van!

Greenwichben volt királyi palota helyén épült a tengerészeti főiskola, mely ma egyetemként és múzeumként is szolgál. Ezen a környéken nem csak stílusosan tanulhat az ember, de a szemetelésnek is megadhatja a módját. Egyébként a városban máshol is hasonló fém szemetesek vannak. 
Átkeltünk a Greenwich Parkba. Ez itt a Queens House, ahova nem mentünk be. De jól látható, ahogyan éppen porszívózzák a gyepről a hulló faleveleket. 

A tengerészeti múzeumba viszont bementünk. Remek, interaktív kiállítás. Biztos, hogy a gyerekek is élvezték volna. 

Királyi uszály is volt pl. 

Meg egy gőzhajó szerkezete is. 

Csendélet a parkban: kutya vadászik egy mókusra. 

Egy kis dombon felsétálva a Royal Observatoryhoz értünk. Itt van a híres 0. szélességi kör. Miért éppen itt? Mert 1675-ben II. Károly király megalapította az obszervatóriumot annak érdekében, hogy megoldják a szélességi körök meghatározásának problémáját. Ez ugyanis a hajózásban komoly navigációs problémákat okozott. A csillagászok pedig ezt a helyet találták alkalmasnak az égbolt tanulmányozására. 

Hogy tudjuk, "merre hány méter".Visszaérve Greenwich belvárosához, a Temze parton éppen renoválták a Cutty Sarkot, a XIX. századi teaszállító vitorlás. Mire legközelebb jövünk, már készen lesz!
Metróval (DLR) visszamentünk a városba, majd tovább a South Bank felé. A Temze keleti része tele van csatornákkal, dokkokkal. Ezeket már nem használják, és a régi épületek helyét modernek foglalták el. Közöttük pedig megmaradtak a csatornák. Modern Amszterdam. Ez itt a Canary Wharf megálló.


Ahol egy óriási aluljáró-bevásárlóközpont segíti a metrók közötti átkelést. Ilyen szolgáltatásokkal tarkítva:
Átmentünk a London Bridge déli partjára. Éppen csúcsforgalom volt. 
De ez minket nem zavart. Sétáltunk egyet a Temze partján.
Mígnem elértünk a Tower bridge-ig. Szép.
Modern és régi. Nem ritka látkép. 
Saca kedvenc kis utcája a Tower Bridge tövénél. 
És egy kedves kis szökőkút egy apró szobor-jelenete. 

Nincsenek megjegyzések: