csütörtök, február 09, 2012

Villő 4 éves

Villő bizony már túl van a 4. születésnapi buliján. Megköszöntöttük itthon és a barátai körében is. Jó kis buli kerekedett.
Jó lenne összeszedni, mit is tud, milyen is a 4 éves Villő. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom: Ízig-vérig nő. Ez igazán sokat mond róla szerintem. Nő, mert az ujja köré tud csavarni bárkit, főleg az apját. Máskor viszont parancsolgat, makacskodik, és egyáltalán nem kezesbárány. Kifejezi az érzelmeit, méghozzá nagyon választékosan, és néha tombol a dühtől, ha nem az ő akarata szerint történnek a dolgok. Szinte mindig a 2 véglet között mozog. Játszik, színjátszik, megjátszik, eljátszik. Hol tündér, hol meg sárkány. De így szeretjük.
Egyébként pedig mindenben próbál a bátyjára hasonlítani, vagy legalább imponálni neki. Ő is iskolába készül. És egyébként ő is nagyon jól bánik a számokkal. Múltkor teljesen természetesen, és gondolkodás nélkül válaszolt mamának: 5 palacsinta volt, Bene megevett egyet és te is, mennyi marad apáéknak? Három, vágta rá.
Elkezdett rajzolgatni. Főleg az oviban, de itthon is. Saját rajzait még nem tartja jónak, de ha valaki segíti, akkor már felismerhető alakok kerekednek ki a ceruza alól. Ez ezért érdekes, mert Benedekék is körülbelül 4 éves korban kezdtek el rajzolni. Ő akkor színes, non-figuratív képeket készített. Benééknél azt az elvet követték az óvónénik, hogy nem tanítják rajzolni őket, hagyják firkálgatni a gyerekeket, inkább felületet festenek, stb, aztán majd spontán beindul a rajzkészség. Villőék óvónénijei pedig leülnek a gyerekek mellé, és együtt, szóbeli vezetéssel segítik őket. Ahogyan elnézem, nagyjából ugyanoda jutnak mindkét módszerrel.
Villő az egyik legkisebb a csoportjában, de ez nem zavaró neki. Sok barátja van, sokan szeretik. Érdekes, hogy ahogyan Benének is volt egy "nehéz" verekedős barátja, akit Bene mégis eltűrt, sőt, egyszer, amikor mondtam, hogy ne játsszon vele, amíg az illető gyerek ilyen, mert meg kell tanulnia, hogy ez így nem jó, akkor közölte: "De anya, akkor senki nem játszana vele!" Villőnek is van egy ilyen vadóc, verekedős, de mégis, Villőhöz nagyon ragaszkodó barátnője. De a viharokon túl jól viseli. Emellett azonban észrevétlenül központi figura lett. Nem ő vezeti a játékot, de sokan szívesen keresik a társaságát, és ez jó.
Ügyes nagyon az úszáson, és egyáltalán a mozgásban. Nagyon szeret táncolni járni Andi nénihez, júniusban fel is fognak lépni.
És akkor néhány kép a buliról.Nincsenek megjegyzések: